Kapsama alanı dışındaki telefonlar nasıl acil arama yapabilir?
Bir kullanıcı için dünyadaki en sinir bozucu duygu, telefonunuzun şebeke kapsama alanında olmamasıdır.
İnsanlar ağ sinyallerini bulmak için her türlü alışılmadık şeyi yaparlar ve bazı insanlar, telefon ekranının üst köşesindeki ağ çubuklarını görmezlerse dünyanın sonu gelmiş gibi çılgına dönerler.
Bu gibi durumlarda telefonunuzda aşağıdaki uyarıyı görebilirsiniz: “Şebeke yok, yalnızca acil aramalar.”
Ama durun bir dakika! Burada bir çelişki yok mu? Telefonlar kapsama alanı dışındaysa bu nasıl yapılabilir? Bu soruya cevap vermeden önce bazı bilgiler vermemiz gerekiyor.
Neden ağ kapsamına ihtiyacımız var?
Ağ kuleleri kablosuz telefonların kesinlikle önemli bir bileşenidir. Diyelim ki bir arkadaşınızı aramak istiyorsunuz; Telefonunuzun “arama” düğmesi yeşile veya rastgele bir renge döndüğünde, telefonunuz müdahale edebileceğiniz bir sonraki ağ kulesine bir sinyal gönderir.
Buradan sinyal bir dizi adım atarak başka bir kuleye (arkadaşınıza en yakın olana) ulaşır. Sonunda kuleden gelen sinyaller arkadaşınızın telefonuna ulaşır ve konuşabilirsiniz.
Telefonunuzun üst köşesindeki çubuklar, şebeke servis sağlayıcınızın “kullanılabilir gücünü” gösterir. Çubuklar kaybolursa ağ kapsama alanı; arama yapmak, SMS göndermek vb. için yeterince güçlü değil.
Şebeke olmadan acil durum aramaları nasıl yapılır
Birçok kişi gibi siz de telefonunuzun acil arama yapmanızı sağlayan sahte bir sisteme sahip olduğunu düşünebilirsiniz ancak bu ne yazık ki doğru değil.
Daha önce de belirttiğimiz gibi, cep telefonlarının arama yapabilmesi için şebeke kapsama alanına sahip olması gerekir. Ancak arama yaptığınız yerde operatörünüzün taşınabilir şebekesinin mevcut gücü yeterli değilse o zaman bazı şirketlerin şebekelerini kullanıyorlar.
GSM teknolojisi (bugünlerde çoğu SIM kart GSM üzerinden çalışıyor), kendi servis sağlayıcınızın kapsama alanı olmadığında başka bir servis sağlayıcının ağını kullanabilmeniz için tasarlanmıştır.
Bu nedenle, kendi servis sağlayıcınızın yakınınızda yeterli kapsama alanı olmadığında, telefonunuz ‘Dolaşım şebekesinde’ kalır (bunlar kendi şirketinize bağlı şirketlerdir).
Dolaşım ağı yeterince güçlü değilse, telefonunuz kaynak şirketten bağımsız olarak yakındaki en iyi ağ sinyalini kullanacaktır. Bu durumda acil arama yapılabilir.
Acil durum numaralarına ayrılmış baz istasyonları bile var. Bu istasyonlar normal aramalara kapalıdır ve yalnızca acil durum numaralarına ulaşmamıza yardımcı olmak için mevcuttur.
Peki ya SIM kartınız yoksa veya çalışmıyorsa?
Birçok ülkedeki cep telefonu kullanıcıları, SIM kartları düzgün çalışmıyor olsa bile acil durum numaralarını arayabilirler.
Sizi şebeke kulesine bağlayan şeyin SIM kart değil, telefonunuzun anteni olduğunu unutmayın. SIM kartta yalnızca telefon numarası ve operatör bilgileri yer aldığından acil arama yapmak için SIM karta gerek yoktur.
Bu gibi durumlarda, SIM çalışmadığı için acil servis merkezi arayanın kimliğini veya yerini öğrenemez ancak bağlantı yine de kurulur.
Ülkemizde kullanılan 112, 911 gibi acil numaralar dünya genelinde kullanılan numaralar olduğundan, cep telefonu üreticileri telefon üretirken bu numaraları önceden tanımlayıp satışa sunmaktadırlar. Ve bu numaralar operatörlerin kendi sistemlerinde tanımlıdır.
112 numarası da önceden yüklenen bu numaralar arasında olup, 112 numarasına operatör veya SIM kart olup olmadığına bakılmaksızın her istasyondan ulaşılabilir.
Peki ya bölgede kapsama alanı yoksa?
Daha önce de belirttiğimiz gibi telefon, çekimin olmadığı durumlarda acil arama yapmak için diğer operatörlerin şebekelerine bağlanıyor. Peki ya çevrenizde geniş bir alanda ağ yoksa?
Operatörden bağımsız olarak herhangi bir servis sağlayıcının kapsama alanı dışında olduğu bir yerdeyseniz bu berbat bir durumdur.
Yakınınızda telefonunuza sinyal gönderip alabilecek bir şebeke kulesi bulunmadığından telefonunuz tamamen devre dışı kalacak ve acil arama yapamayacaksınız.
Bu durumda yalnızca uydu telefonları veya telsizler aracılığıyla yardım istemeniz yeterlidir.